Principalii daunatori intalniti in culturile legumicole

Coropisnita – Gryllotalpa gryllotalpa

Ataca plantele de la radacina in zona coletului, care practic taie planta, acestea se ofilesc si mor.

Metode de combatere: sapatul de gropi capcana de 50/50/50 cm, umplerea acestora cu gunoi de grajd si dezgroparea acestora peste iarna sau dezgroparea si arderea gunoiului primavara devreme. 

Acarieni – Tetranycus urticae

Acarienii (paianjenii) ataca plantele afectandu-le integral daca nu sunt tinuti sub control. Atacurile sunt favorizate de temperaturile ridicate si de seceta. Adultii si larvele colonizeaza dosul frunzelor, intepand si sugand sucul celular. Ataca legume cum ar fi: tomatele, ardeii, vinetele, castravetii, dovleceii, pepenii, varza, fasolea. In locurile de atac pe fata frunzelor se pot observa zone punctiforme decolorate caracteristice, de-a lungul nervurilor si pe marginea frunzelor. Frunzele atacate capata o culoare cenusiu-lucitoare, sunt casante, iar pe spatele acestora se poate obseva panza de paianjen.


Afidele paduchele verde al solanaceelor – Macrosiphum euphorbiae

Afidele inteapa plantele si se hranesc cu sucul celular al acestora. Pot afecta grav plantele, fiindca acestea pot transmite boli grave cum sunt virozele. Ataca legume cum sunt: tomatele, vinetele, pepenii, catravetii, dovleceii. Partea inferioara a frunzelor atacate se rasuceste, se ingalbeneste si, in final, se usuca. Pot ataca florile sau inflorescentele si varfurile de crestere. Plantele astfel atacate nu mai cresc si se ingalbenesc.


Molia miniera a tomatelor – Tuta absoluta

Larvele (omizile) ataca specii de solanaceae (tomate, ardei, vinete, cartofi). Ataca incepand din luna mai, atat in camp, cat si in spatii protejate, atacul crescand ca intensitate in zilele calduroase.


Musculita alba de sera – Trialeurodes vaporariorum

Acestea formeaza colonii pe spatele frunzelor. Larvele si adultii inteapa si se hranesc cu sucul celular. Este prezenta preponderenta in sere si solarii, dar apare frecvent si in camp. Dejectiile ei pe frunze provoaca aparitia unor ciuperci patogene precum Alternaria sau Fusarium.


Gandacul din Colorado – Leptinotarsa decemlineata

Primavara cand tempera atinge spre 10⁰ C avand tendinta de crestere, adultii hibernanti apar la suprafata solului. Depunerea oualor incepe cand temperaturile depasesc 17⁰ C in grupe de 25-150 de oua pe partea inferioara a frunzelor. Dupa o perioada de hranire intensa, larvele din ultima varsta se retrag esalonat in sol, la adancimi cuprinse intre 3 si 15 cm. Ataca mai ales Solanaceele pagube insemnate fiind la: cartofi, vinete si tomate.


Tripsul californian si tripsul tutunului – Frankliniella occidentalis si thrips tabaci

Acestia sunt greu vizibili cu ochiul liber. Ataca culturile din spatii protejate si din camp. Acestia se intalnesc in interiorul florilor sau pe spatele frunzelor. Ataca plante precum: ardeii, vinetele, ceapa, pepenii, vinetele. Plantele atacate de trips nu mai cresc sau au un ritm de crestere foarte lent. Sunt vectori in transmiterea virozelor precum boala petelor de bronz.


Paduchele cenusiu al cruciferelor – Brevicoryne brassicae

Ataca: varza, conopida, ridichile. Atacurile incep primavara si continua vara si toamna cand afidele colonizeaza spatele frunzelor; prefera frunzele tinere, tulpinile florale inflorescentele. Acestia inteapa si sug sucul celular, frunzele se decoloreaza si se deformeaza (gofreaza).


Buha verzei – Mamestra brassicae

Ataca varza, conopida, gulia si alte crucifere. La aparitie, omizile se localizeaza pe partea inferioara a frunzelor pe care le rod. La ultimele varste, ele rod orificii in frunze si sapa galerii in capatanile de varza. Capatanile astfel atacate putrezesc si datorita excrementelor care favorizeaza dezvoltarea diferitilor agenti patogeni. Atacul lor are loc mai ales noaptea.


Melcii si limacsii de gradina

Acestia se ascund in locuri umede in timpul zilei. Noaptea si in zilele ploioase ies sa manance; atat melcii cat si limascii mananca frunzele plantelor, gaurindu-le. Ei lasa urme de mucus de-a lungul frunzelor pe unde merg. Apar din primavara pana toamna tarziu, atacand legumele, florile si pomii fructiferi.