Fenomenul de vernalizare al plantelor

Reprezinta trecerea plantelor de la etapa vegetativa la cea generativa, acest fenomen este conditionat de temperatura, denumindu-se vernalizare. Acest proces de vernalizare are un caracter de autoreproducere.

Vernalizarea plantelor este evidenta la plantele care isi desfasoara ciclul biologic pe parcursul a doi ani (plante bienale), care in primul an formeaza partea vegetativa iar in anul al doilea formeaza flori si produce samanta, de exemplu: varza, morcovul, ceapa , sfecla, telina, etc.

La telina spre exemplu, temperaturile scazute sub 14⁰C la producerea rasadului poate cauza vernalizarea plantelor, astfel pot forma tulpini florifere inca din primul an de cultura.

La ridichea de vara temperaturile scazute (5-8⁰C) prelungite in primele faze de crestere pot determina formarea tijei florale si astfel compromiterea productiei.

La ceapa obtinuta din arpagic daca arpagicul este pastrat la temperaturi cuprinse intre 6-8⁰C poate determina formarea tijei florale.

La plantele varzoase (varza, conopida si gulia), in cazul soiurilor timpurii trebuie sa acordam o atentie deosebita evitarii temperaturilor de 4-10ºC, care duc la vernalizarea plantelor si emiterea de tulpini florifere in primul an.