Principalele boli intalnite la vita de vie

Mana vitei de vie – Plasmopara viticola

Sunt atacate toate organele verzi: frunze, lastari tineri, ciorchini, flori si boabe. Pe frunze, pe suprafata superioara, apar pete galbui, pe partea inferioara a frunzei, in dreptul petelor, se poate observa un puf albicios. Atacul tarziu pe ciorchinii de struguri va face ca acestia sa nu acumuleze zahar rezultand un must acru si, in final, un vin de slaba calitate, fara buchet, predispuse la "balosire".

Aparitia bolii este facilitata de ploile abundente. Manifestarea bolii este marcata de aparitia miceliilor (puf alb).

Prevenire si combatere. Se recomanda efectuarea araturilor de toamna pentru a ingropa frunzele infestate si drenarea terenurilor care retin apa. La fel de importante sunt lucrarile de legat, copilit si carnit sa se execute la timp. Combaterea chimica se face la avertizare cu produse cuprice in a doua parte a vegetatiei cum ar fi: zeama bordeleeza, Champ 77 WG, Triumf 40 WG si alte acuprice in prima faza de vegetatie cum ar fi: Antracol 70 WP, Dithane M-45, Polyram DF, Bravo 500, Captan 80 WP, Folpan 80 WDG, Ridomil Gold MZ, Melody Compact Drago 76 WP, Galben M, Rover 500 SC, Cupertine Super.

Fainarea vitei de vie – Uncinula necator

Aceasta ciuperca ataca frunzele, lastarii erbacei, ciorchinii si boabele. Pe frunze se observă un miceliu fin, ca o pânză de paianjen, cu aspect prăfos, ce se întinde formând pete albicioase pe ambele suprafeţe ale limbului. Sub pâsla de miceliu, ţesuturile se brunifică sau se înroşesc puţin, dar frunzele nu cad decât spre toamnă.

Prevenire si combatere. Pentru a reduce sursa de infecţie din plantaţie, se recomandă ca lăstarii atacaţi să fie tăiaţi şi distruşi prin ardere. Importanţă mai mare o are, de asemenea, atât aplicarea corectă a lucrărilor de întreţinere (tăiat, legat, copilit, prăşit, combaterea buruienilor), cât şi administrarea îngrăşămintelor în complex cu evitarea azotului în exces. Combaterea chimica se face cu produsele: Cyflamid 5 EW, Topsin 70 WDG, Topsin 500 SC, Kumulus DF, Ardent 50 SC, Bumper 250 EC, Eclair 49 WG, Falcon 460 EC, Folicur Solo, Orius 25 EW, Shavit F 72 WP, Stroby DF, Thiovit Jet, Topas, Universalis, Systhane Forte, Microthiol Special.

Putregaiul cenusiu – Botrytis cinerea

Atacul are loc cu precadere pe struguri in toamnele ploioase, cand s-a acumulat suficient zahar in celule. Pielita boabelor se brunifica, se desprinde usor de pulpa si intreaga boaba putrezita se acopera cu un puf cenusiu. Boala se raspandeste rapid cuprinzand intregul strugure care putrezeste in totalitate.

Prevenire si combatere. Se recomanda ca in toamnele ploioase sa se recolteze mai din timp inainte ca putregaiul sa faca pagube. Desfrunzitul butucului din jurul strugurilor mareste circulatia aerului si limiteaza infectia. Tratamentele chimice care se pot aplica sunt cu produsele: Dithane M-45, Switch 62,5 WG, Teldor 500 SC, Rovral 500 SC, Topsin 500 SC, Pyrus 400 SC, Captan 80 WP, Folpan 80 WP, Merpan 50 WP.