Principalii daunatori intalniti la pomii fructiferi

Gargarita florilor de mar – Anthonomus Pomorum

Cand 10-15% din mugurii florali sunt dezmuguriti incepe ponta. Atacul cel mai pagubitor este cauzat de larve, care consuma in totalitate organele interne ale florilor (ovar, stamine), care nu se mai deschid si se usuca. Bobocii florali raman multa vreme atarnati pe ramuri, find cunoscuti popular sub numele de "cuisoare".

Metode de prevenire si combatere: lucrarile solului toamna in care se distrug o parte din adultii de sub frunzele cazute iar tratamente chimice aplicate:-CALYPSO 480 SC; ACTARA 25 WG.

Viermele merelor Cydia pomonella

Larvele ataca fructele de : mar, par, prun, gutui, cais, nuc, etc. larvele de generate I ataca fructele de pana la 1,5 cm in diametru, patrund in fruct consuma semintele sit rec la alt fruct pana la 6 fructe poate ataca o larva. Larvele din generatia a II-a apar in perioada 20 iulie – 15 august. Fructele mature atacate putrezesc usor.

Metode de prevenire si combatere: tratamentele chimice se fac la acoperire, cu unul din produsele: Trebon 30 EC, Calypso 480 SC, Decis Mega, Fastac 10 EC, Karate Zeon, Avaunt 150 SC, Proteus OD110, Coragen, Novadim Progress.

Paianjenul rosu comun – Tetranychus urticarie

Acesta ataca un spectru larg de pomi fructiferi si de plante. Ierneaza in stadiul de adult sub scoarta pomilor. Poate avea pana la 10 generatii pe an in camp si pana la 20 de generatii in spatiile protejate.

Ataca in special frunzele si florile pe care le inteapa si sug sucul celular. Inmultirea daunatorului este favorizata de temperaturile ridicate si de seceta. Florile atacate avorteaza, scazand fructificarea, plantele stagneaza din crestere, Afecteaza diferentierea mugurilor de rod, maturarea lemnului, productia de fructe si calitatea acestora. Sunt principalul vector de transmitere a virusurilor.

Masuri de prevenire si de combatere: strangerea resturilor vegetale, aratura de toamna, distrugerea buruienilor.

Tratamentele chimice de combatere se fac cu produsele: Nissorun 10 WP, Safran 1,8 EC, Novadim Progress, Milbeknoc EC, Confidor Oil (ca tratament de iarna), Envidor 240 SC, Vertimec 1,8 EC.

Paduchele lanos al marului – Eurisoma lanigerum

Ataca: marul, parul si gutuiul. Acestia colonizeaza planta pe frunze si lastari, tulpini, radacini si apare puful filamentos specific. Acestia se hranesc intepand si sugand sucul celular. In urma atacului plantele formeaza mici unflaturi, tumori.

Masuri de prevenire si de combatere: Prin metode chimice cu produsele: Actara, Mospilan, Nurelle D 50/500 EC, iar in perioada de repaus vegetative cu produsele: Nuprid Oil 004CE, Confidor Oil SC004.

Paduchele verde – Aphis pomi

Ataca: marul si parul. Atacul este favorizat de lipsa precipitatiilor si de temperaturile ridicate. Pomii atacati au cresteri slabe, pe frunze secreta o substanta lipicioasa cunoscuta sub denumirea de “roua de miere”, diferentiaza slab mugurii de rod, fructele raman mici, fara aspect comercial. Afidele sunt principalul vector de transmitere al virusurilor la mar.

Masuri de prevenire si de combatere: in perioada de repaus vegetativ cu produsele: Mospilan 20 SG + Toil, Nuprid Oil 004 CE, Confidor Oil SC004. In perioada de vegetatie se pot folosi produsele: Mospilan 20 SG, Novadim Progress, Actara Kaiso Sorbie 5 EG.

Paduchele din San Jose – Quadraspidiotus perniciosus

Sau paduchele testos. Sunt specii polifage atacand: marul, parul, piersicul, ciresul etc. Acestia se hranesc cu sucul celular al plantei si in acelasi timp injecteaza in planta saliva lui care este toxica. Atacul are loc pe ramuri, frunze si pe fructe. Pe fructe apar pere rosii-visinii, circulare. Pomii atacati si netratati au frunzisul mic ingalbenit, dau recolte mici si fara valoare comerciala.

Masuri de prevenire si de combatere: prin tratamente chimice cu produse precum: Trebon 30 EC, Mospilan 20 SG, Calypso 480 SC, Actara, Decis 25 WG, Reldan 40 EC, Actara 25WG, Karate Zeon.

Paduchele negru al ciresului – Myzus cerasi

Ataca: ciresul si visinul. Atacul incepe primavera iar aafidele colonizeaza spatele frunzelor si varfurile lastarilor. Acestea inteapa si sug sucul celular. Organele atacate se rasucesc de la varf spre petiol (codita). Pomii atacati au cresteri mici, diferentiaza slab muguri de rod pentru anul urmator. Acest daunator secreta pe plante substante lipicioase “roua de miere” care duce la aparitia ciupercilor (fumaginei pe frunze si pe fructe). Acestea sunt vectori de transmiterea virusurilor la plante.

Metode de prevenire si de combatere: tratamentele din perioada de repaus vegetativ cu insecticidele pe baza de ulei, iar in perioada de vegetatie cu insecticide precum: Decis Mega 50 EW, Decis 25 WG, Fastac 10 EC.

Musca cireselor – Ragoletis cerasi

Viermele ataca fructele de cires si visin unde consuma pulpa din jurul samburelui. Fructele atacate devin moi se inched la culoare, pot putrezi si cadea din pom. Acestea devin improprii consumului in stare proaspata.

Prevenire si combatere: primele tratamente se vor face atunci cand adultii incep zborul depistati cu ajutorul capcanelor cu feromoni, sau dupa 15 mai. Produsele chimice recomandate in vegetatie: Novadim Progress, Fastac 10EC, Karate Zeon.

Viespile prunelor, viespea cu fierastrau – Hoplocampa minuta si viespea samburilor de prun – Euritoma schreineri

Ambele ataca fructele de prun imediat dupa legat. Viespea cu fierastrau larvele acesteia patrund in interiorul fructului si se hranesc cu samburele tanar dupa care incep sa consume si din pulpa fructeor. Fructele atacate cad din pom. Viespea samburilor aceasta perforeaza cu ovipozitorul fructul crud si depune oua direct in samburele crud, dupa un timp se observa ca fructele atacate raman mai mici si capata o cuoare de mov – deschis.

Prevenire si combatere: prin tratamente chimice cu produsele: Nurelle D 50-500 EC, Actara, Calypso 480 SC, Mospilan 20 SG.

Omida paroasa a dudului – Hyphantria cunea

Ataca pomi fructiferi precum: Mar, Par, Prun, Cires, Visin, Gutui etc. are doua generatii pe an, prima in luna mai si in iulie-august generatia a dou-a. larvele ataca frunzele unde tese un cuib in care stau si consuma limbul in intregime sau lasa numai nervurile.

Combaterea omizilor: pe cale chimica se face cu produsele: Fury 10 EC, Calypso 480 SC, Karate Zeon, Fastac 10 EC, Novadim Progress.

Afidul verde al piersicului – Myzodes persicae

Ataca: piersicul, caisul, nectarinul, prunul etc. Primavara incepe atacul care colonizeaza spatele frunzelor si varfurile lastarilor. Acestia inteapa si sug sucul celular din frunze si lastarii tineri.

Metode de combatere chimica: cu produsele: in perioada de repaus: Confidor Oil 004 SC sau Nuprid Oil 004 EC, Mospilan + Toil. In vegetatie se utilizeaza produsele: Actara 25 WG, Decis Mega 50 EW, Confidor Energy, Karate Zeon, Fastac 10 EC, Mavrik 2 F.