Principalii daunatori intalniti la vita de vie

Molia vitei de vie – Eudemisul (Lobesia Botrana)

Molia ataca de regula inflorescentele si ciorchinii sau strugurii. Are doua – trei generatii pe an. Prezenta atacului se observa prin aparitia larvelor si a matasii pe ciorchine. In luna iunie apar larvele genetariei I care se hranesc cu bobocii floriferi. Atacul cel mai pagubitor este cel al generatiei a II-a care apare in iulie si al generatiei a III-a, care apare in august, acestea gaurind si consumand din pulpa bobitei de strugure. Astfel ramanand porti deschise pentru instalarea putregaiurilor.

Combaterea, prin metode chimice cu produsele: actellic 50 EC, Fury 10 EC, Trebon 30 EC, Mospilan 20 SG, Reldan 22 EC. Decis Mega 50 EW, Faster 10 EC, Fastac 10 EC. Karate Zeon.

Acarianul Galicol al vitei de vie – Eriophyes vitis

Atacul pe frunze al paianjenului poate fi usor confundat cu mana vitei de vie sau cu un atac de filoxera forma galicola (pe frunze). Prefer soiurile care au perisori pe partea inferioara a frunzei. Semnele atacului sunt vizibile pe spatele frunzei unde apar pete albe-pasloase cu perisori albi, care vor evolua spre brun, frunza se basica, se poate confunda usor cu o boala. Daca nu se intervine cu tratamente chimice apare defolierea, se debiliteaza butucul si cresc si fructifica slab. Atacul pe inflorescente poate duce chiar la avortarea florilor. Acestia sunt si principalul vector in transmiterea virusurilor.

Prevenire si combatere cu produse chimice precum: Vertimec 1.8 EC, Milbeknok EC, Nissorun 10 WP, Novadim Progress, Envidor 240 SC.