Tehnologia generala de producere a rasadurilor

Pregătirea amestecurilor de pământ constă în: mărunţire, omogenizare, cernere, dezinfecţie, sporirea fertilităţii (aplicarea ingrasamintelor) şi corectarea pH-ului.

După pregătire, amestecurile nutritive se dezinfectează cu aburi sau cu substanţe chimice

La dezinfecţia cu aburi în interiorul platformelor se introduc conductele de dezinfecţie termică, racordate la conducta de transportare a aburului. Apoi se acoperă platformele cu prelate de polietilenă termorezistentă şi se introduce aburul sub presiune la temperatura de 120°C, menţinându-se până în momentul când în interiorul platformelor se înregistrează o temperatură de 90°C. După dezinfectare, pentru a se evita reinfestarea, platformele se menţin în continuare acoperite.

Dezinfecţia chimică se face pe platforme betonate sau pe prelate din material plastic, pe care amestecul nutritiv se aşază în straturi succesive, peste fiecare strat administrându-se cantităţile corespunzătoare de substanţe dezinfectante. După administrarea substanţelor dezinfectante, amestecul nutritiv se omogenizează şi se acoperă cu o folie de polietilenă. Dacă se foloseşte imediat după trecerea timpului de acţiune şi de pauză, înainte de utilizare se face proba de fitotoxicitate a amestecului respectiv.

Amestecuri de pământ folosite la producerea răsadurilor:

Mraniţa – gunoi de grajd bine fermentat (putrezit), prezintă o mare rezervă de agenţi patogeni (trebuie dezinfectată) şi seminţe de buruieni (trebuie distruse).

Pământul de ţelină – se obţine din terenuri înţelenite (înierbate), prin dislocarea stratului superficial (10-12 cm) şi aşezarea în platforme pentru fermentare.

Turba – este săracă în elemente nutritive şi are o reacţie acidă (pH = 3,5 – 5,0). Se foloseşte în special turbă roşie, dar trebuie corectată aciditatea (la pH = 6,5 – 7,0).

Pământul de grădină – se obţine din terenurile cultivate cu plante legumicole (în special cu leguminoase), fertile şi neinfestate.

Nisipul – în special cel grosier (spălat) cu particule de 0,6 – 0,8 mm, folosit pentru a realiza o bună permeabilitate a amestecului.

Semănatul în vederea producerii răsadurilor

Se respectă următoarele secvenţe tehnologice:

pregătirea seminţelor;

epoca de semănat – se stabileşte în funcţie de epoca de plantat a speciei, ţinând cont de vârsta răsadurilor;

semănatul se execută manual, în rânduri sau prin împrăştiere, pe suprafaţa de 40-60 m2 în cazurile când se repică şi 120-200 m2 când nu se repică. Semănăturile se acoperă cu un strat subţire (0,5-1,0 cm) amestec de pământ sau nisip, iar pentru sere şi cu o folie de polietilenă până începe germinarea lor. Lucrarea se mai poate face în lădiţe sau chiar direct în ghivece;

Lucrările de îngrijire aplicate răsadurilor:

Repicatul – lucrarea de transplantare a răsadurilor din semănătură deasă, la distanţe mai mari, cu scopul asigurării unui spaţiu de nutriţie corespunzător şi o iluminare mai bună. Se execută manual, în faza cotiledonală sau la primele frunze adevărate. Lucrarea este obligatorie pentru toate culturile forţate şi timpurii din câmp. Plantele din semănătură se scot în grup, se fasonează la nivelul rădăcinilor şi se repică cu ajutorul plantatoarelor. Pentru repicat se folosesc: – cuburi nutritive din amestecuri de pământuri, din folie de polietilenă, pahare din plastic sau ghivece din turbă – Jiffy.m

Dirijarea factorilor de vegetaţie:

Lumina – se asigură prin curăţirea materialelor de acoperire, repicatul la timp şi la distanţe stabilite, răritul ghivecelor în sere, distrugerea buruienilor, folosirea retardanţilor etc.Temperatura – se menţine între limitele cerute de particularităţile biologice ale speciei, pe faze de vegetaţie. Se asigură prin etanşeizarea spaţiilor, protejarea suplimentară şi sursa de încălzire.

Aerisirea – dirijează temperatura şi umiditatea din spaţiile de producere a răsadurilor. • Regimul de umiditate – realizând 65-90% din I.U.A., în funcţie de specie şi faza de vegetaţie şi se asigură prin udări cu furtunul cu sită sau stropitoarea. După udarea răsadurilor spaţiile se aerisesc.

Regimul de nutriţie – se asigură prin fertilizări suplimentare, folosind fertilizanţi chimici, simpli sau complecşi, întotdeuna sub formă de soluţie

Combaterea bolilor şi dăunătorilor – cu produse insecto-fungicide specifice, în cantităţi şi concentraţii bine stabilite.

Rărirea ghivecelor – la ciclul I în sere.

Tratamentul cu retardanţi, folosindu-se Cycocel-ul,0,1-0,15%, 10 litri soluţie/100 m2 suprafaţă repicată, în faza de 3-4 frunze adevărate, prin aplicare extraradiculară (pe frunze).

Călirea răsadurilor se incepe cu aproximativ doua saptamani inainte de scoaterea plantelor afara in camp si presupune supunerea plantelor treptat la temperatura aerului de afara ziua cand temperaturile sunt mai ridicate cate doua ore pe zi in prima faza iar cu 2 zile inainte se de plantare afara se lasa descoperite permanent.

Producerea răsadurilor pe brazde reci în câmp – se realizează pentru culturile de toamnă (vărzoase, salată), pregătite corespunzător. Se seamănă mai rar, fără repicare, iar lucrările de întreţinere sunt asemănătoare cu cele prezentate anterior. Calitatea răsadurilor şi pregătirea pentru plantare Aprecierea calitativă a răsadurilor se face în funcţie de caracterele lor morfologice: înălţimea 15-20 cm; diametrul 5-8 mm; număr de frunze 5-12; culoarea frunzelor verde-violacee, prezenţa butonilor florali la solanaceae. Pregătirea răsadurilor, sub aspect general, constă în udarea acestora cu 24 ore înainte de plantare. Răsadurile repicate: cuburile sau ghivecele se aşează în lădiţe cu care ocazie se execută sortarea şi se dezinfectează. Lădiţele se aşează pe stelaje în remorci şi se transportă la locul de plantare. Răsadurile nerepicate se scot prin dislocare, se fasonează la nivelul rădăcinilor, iar la speciile cu frunze în rozetă (vărzoase, frunzoase, ceapă de apă, praz, ţelină) şi la nivelul acestora, reducându-se 1/3 – 1/2 din suprafaţa lor. Se aşează în lădiţe în poziţie orizontală şi se transportă la locul de plantare.